Til inspirationsoversigt
Ledelse

Generation Y deler vandene

Hvor mange forandringsparate ego' er, har I hos jer?

I den seneste tid har flere artikler om Generation Y floreret i medierne. En udskældt generation, der beskyldes for at være store EGO’er, der stiller store krav til deres arbejdsliv, er direkte og ikke bange for at tage en konfrontation. Og tanken melder sig; Er det nu så skidt? 

 

Forandringer? Ja tak!

Kære ledere… Forestil jer, at I har medarbejdere, der er glade for forandringer, så længe de giver mening for den enkelte. Medarbejdere der stiller krav, vil forstå og skabe mening. Medarbejdere, der giver ren besked, hvis de ikke oplever værdien af jeres handlinger. Medarbejdere, der udfordrer det eksisterende, og tænker nyt. Som udgangspunkt er det formentlig de færreste ledere, der vil sige, at det ikke er en eftertragtet medarbejderskare – og det er i mange tilfælde sådan generation Y karakteriseres – selvfølgelig er det en sort / hvid beskrivelse uden øje for individuelle persontyper, baggrund, uddannelse mm. Men lad os blive ved tanken. Hvad er årsagen til, at ovennævnte adfærd så alligevel er udskældt? 

 

Hypotesen kunne være, at de stiller store krav til ledelse

Mange i generation Y – også kaldet generation WHY – ønsker at forstå meningen. Hvad får vi ud af det? Hvad kan vi opnå? Hvad kan vi undgå? Og rigtig vigtigt – hvad får JEG ud af det? Og hvad der så lægges oveni er, at de siger det HØJT. De går ikke og putter med deres meninger, bliver ikke i et job, der ikke er meningsgivende og går alt i alt meget op i, at de trives og udvikles, der hvor de er. Og det stiller selvsagt store krav til ledelsen af disse medarbejdere. For er lederne egentlig klar på at give et WHY på de resultater, der skal løbes efter? Er de dygtige nok til at gøre det store budgetmæssige resultat organisationen stræber efter nærværende og meningsgivende for den enkelte medarbejder? Og hvor stærkt fokus er der på udvikling?

Kilder; Netdesign;Fra siletænkning til netværksbeslutninger samt Center for fremtidsforskning

 

I bund og grund er det jo nok en udfordring uanset generation

Vores dagligdag er fyldt med forandringer og krav om konstant forbedring – og det gælder hvad enten vi er 20 eller 50 år. Det kræver ledelse at få medarbejderne med i alle de forandringer, dagligdagen byder på. Men alle er forskellige og reagerer forskelligt. Hvorvidt vi kan skære  generation Y over en kam er usikkert – men en ting kan vi i hvert fald tilslutte os; Generationen har fat i den lange ende i forhold til at søge WHY - søge mening. For det er her, vi finder drivkraft, engagement og passionen til at skabe de bedst mulige resultater og hele tiden stræbe efter at forbedre og nå nye højder. Så kan lederne i organisationen blive skarpere på at tænke WHY i alt, hvad de gør og kommunikerer, så står de godt, uagtet hvem de står over for. 

 

I intenz har vi også en del fra generation Y – hvad siger de egentlig til det?

Nysgerrige som vi er, kan vi jo ikke undgå at spejle de tanker og refleksioner om generation Y over mod de medarbejdere, vi har i intenz.

Vi spurgte nogle af vores generation Y’ere:   

 

Hvad er vigtigt for jer i forhold til jeres dagligdag på jobbet?

Michael: At få mulighederne for at skabe noget, som gør en forskel, har stor betydning. Det gælder både i forhold til personlig udvikling - men i høj grad også i forholdt til at bidrage til intenz' mission. Jeg vil skabe resultater, jeg kan være stolt over.  

Rasmus: Frihed i forhold til at komme/gå som det passer mig, samt forventningen om at jeg bruger min sunde fornuft. Kort sagt; det modsatte af ”kasse-tænkning”.  

Anne: En udfordrende og varieret hverdag, hvor der er plads til, at jeg kan vokse og få anerkendelse for det, jeg kan. Det er ikke nok for mig at vide, at jeg præsterer. Jeg vil også vide, hvad jeg bidrager til. Hvorfor er det arbejde, jeg gør vigtigt?  Desuden betyder det sociale liv meget for mig. Der skal være plads til at bygge sociale relationer både på og udenfor jobbet, da det gør, at jeg glæder mig til at komme på arbejde hver eneste dag. 

Hvis jeg selv, som ”repræsentant” for generation Y, kort skulle sige, hvad der er vigtigt for mig i dagligdagen, så er jeg rørende enige med mine kollegaer;

Sandra: Frihed, udfordring og dynamik. Frihed til at gå egne veje og have rum til at skabe mening i det, jeg gør. Udfordringer er min drivkraft og uden det, ville jeg kede mig og performe middelmådigt. En dynamisk hverdag med en kalender, der overrasker og byder på masser af spændende nye ting, er der, hvor jeg stortrives.

 

Så hvis man tager udgangspunkt i de repræsentanter, som vi har i intenz fra generation Y, må man sige, at beskrivelsen af en generation, der søger mening, udfordrer det eksisterende og performer i en foranderlig hverdag - i hvert fald matcher dem, vi har samlet hos os.

Er de svære at lede? Ikke hvis de får ovenstående. Skaber de resultater: Uden tvivl.

 


intenz Aarhus
Skæringvej 88
8520 Lystrup
Danmark
Tlf: 70 13 35 00
Email: intenz@intenz.com 

intenz København
Diplomvej 381
2800 Lyngby
Danmark
Tlf: 70 13 35 00
Email: intenz@intenz.com

Sitemap
Cookies

AarhusKøbenhavnStockholmMalmö