Til inspirationsoversigt
Kultur / Ledelse

Sult – ikke noget man har, men noget man træner

Hvis nogen beder dig fremlægge dine tre vigtigste personlige udviklingsområder for dig og dit team de kommende måneder – hvad vil du så svare?

Igennem 2012 fulgte Havard professor Anita Elberse Manchester Uniteds succesmanager Sir. Alex Ferguson. Målet var at finde den nøgle i hans lederskab, som skabte den konstante sult efter succes – selv efter 38 nationale og internationale titler igennem 26 år i fodboldverdenen. Få her et indblik i, hvordan Alex Ferguson arbejdede med sult, udvikling og vinderkultur.

Fokusér på fremtiden - nu!

Da Ferguson startede i Manchester United i 1986, var hans første fokusområde ikke at bygge et verdensklasse fodboldhold – men en verdensklasse fodboldklub. Det var slut med kun at have fokus på de bedste spillere på førsteholdet, der skulle nu fokuseres på hele organisationen. Hvordan klarer talenterne sig? Hvordan er vores setup omkring reserveholdet? Hvordan er vores trænere uddannet? Hvordan er vores sundhedssektor? Har green-keeperen de optimale forhold? Kort sagt blev alle de små skruer, bolte og møtrikker, som tilsammen dannede ”sejrs motoren” i ligaen, efterspændt, udskiftet og smurt. Rekruttering og talentudvikling blev sat i system og med et klart fokus: Har du Manchester United DNA og lever du op til vores værdier og kultur? Kulturen blev skabt nedefra.

Arbejder du hårdt, og er du en meget dårlig taber?

Sådan var ansættelsespolitikken i Manchester United under Ferguson. Stille og roligt blev hårdt arbejde og hadet til at tabe et bærende element i kulturen. Ingen accepterede, hvis man ikke gav sig fuldt ud – kulturen var gearet til at vinde - alle forventede 100% af alle i enhver situationer. Derfor var mantraet også; hvis du giver op én gang, så vil du også gøre det igen, og det er ikke acceptabelt.Ferguson fremhæver, at det var forventet, at de største stjerner gik forrest. Derfor brugte Ferguson meget tid på at udvikle på de bedste spillere. De var rollemodeller i kulturen. Det resulterede i, at han ofte måtte drive David Beckham, Ryan Giggs og Cristiano Ronaldo ind fra træningsbanen – de stoppede nemlig aldrig med at træne! De vidste, at træning betød større chance for at vinde – og alt andet end sejr var ikke en mulighed.

Træningskultur = vinder kultur

Gary Neville (mangeårig anfører for Manchester United under Ferguson) har beskrevet kulturen i klubben således: ”Manchester United har aldrig nået bjergets top – der er nemlig ikke nogen top. Det er en konstant og utrættelig jagt på toppen, vi når aldrig målet, og det driver os alle”.

Alex Ferguson er ultimativt den træner i historien, som har vundet flest point i de sidste 10 minutter af en kamp. Tilfældigt?


Ferguson planlagde træningen således, at alverdens scenarier blev gennemtrænet og repeteret i det uendelige. Hvordan spiller vi hvis vi er bagud 2-1 med 8 minutter igen? Hvad nu hvis modstanderen udligner til 1-1 med 4 minutter igen? Alle tænkelige scenarier blev analyseret, perfektioneret og trænet, så de kunne anvendes succesfuldt i kamp. Yderligere trænede man kampsituationer til træning, hvor hver hold trak et kort; es, 2,3,4 eller 5, som angav hvor mange mål holdet skulle vinde med for at vinde kampen. Man vidste ikke hvad modstanderholdet trak – derfor kunne man aldrig være sikker på, at modstanderen ikke kunne vinde ved at reducere din føring fra 3-0 til 3-1 – sæt nu de havde trukket et es og kun skulle score et mål! Eksempler på sådanne træningsøvelser skabte konstant fokus på hver duel, berøring og afslutning – hver eneste dag!

Slå hårdt ned på uhensigtsmæssig adfærd

Ferguson har lavet mange kontroversielle fyringer i sin tid. Uanset om det var den største stjerne, så var man kun en dårlig holdning væk fra et nyt arbejde. Hovedreglen for Ferguson var ikke: ”Er han den bedste i verden? ”, men ”påvirker han kulturen, så vi alle kan være de bedste i verden sammen? ”  Hvis man udfordrede kulturen igennem sin adfærd, så var Ferguson hurtig og effektiv. Han bestemte. Han fastsatte retningen. Han var rollemodel og kulturbærer. Hvis nogen udfordrede ham eller hans position, så var man ikke en del af løsningen men starten på et problem. Denne holdning har mange ligheder med Steve Jobs fra Apple. Jobs sagde engang, da han fyrede sin bedste udvikler op til en vigtig deadline: ”Nej! Jeg fyrede ikke vores bedste udvikler, jeg fyrede den bedste udvikler, der ikke troede på vores vision! ”. Ferguson har ofte afskediget den bedste spiller, og alligevel set sit hold blive ved med at vinde. Ingen er større end klubben og kulturen. Og vigtigst af alt, så var dem person han forventede mere af end alle andre – sig selv.

Tror du, at Alex Ferguson ville svare ”øhh”, hvis han skulle præsentere de 3 vigtigste personlige udviklingsområder for ham selv og sit team?

Fergusons eight leadership lessons that capture crucial elements of his approach

  1. Start with the Foundation
  2. Dare to Rebuild Your Team
  3. Set High Standards—and Hold Everyone to Them
  4. Never, Ever Cede Control
  5. Match the Message to the Moment
  6. Prepare to Win
  7. Rely on the Power of Observation
  8. Never Stop Adapting

(Elberse, A, 2013, Harvard Business Review)


intenz Aarhus
Skæringvej 88
8520 Lystrup
Danmark
Tlf: 70 13 35 00
Email: intenz@intenz.com 

intenz København
Diplomvej 381
2800 Lyngby
Danmark
Tlf: 70 13 35 00
Email: intenz@intenz.com

Sitemap
Cookies

AarhusKøbenhavnStockholmMalmö