Til inspirationsoversigt
Kultur / Ledelse

Slår kultur kompetencer?

Hvad er vigtigst – kulturefterlevelse eller kompetencer? Få svaret her, hvor vi dykker lidt (længere) ned i Alex Fergusons succesfulde lederskab i Manchester United

I en tidligere artikel stillede vi skarpt på sir. Alex Fergusons 26 år i Manchester United, og hans succesfulde jagt på pokaler og titler. Læs artiklen HER.

I dagens artikel vil vi sætte fokus på, hvad du som leder kan lære af Ferguson. 

 

Fundament for den ønskede vinderkultur

I sin rekruttering fokuserede Ferguson lidt atypisk. Han fokuserede på om spilleren havde Manchester United DNA, for det vægtede højere end spillerens evne til at score mål. Kompetencer og talent var sekundært, idet det kunne trænes og udvikles. Holdninger, ambitioner, karaktér og viljestyrke var mere vanskelige områder at forbedre på den korte bane. Målet var at gennemsyre hele organisationen med ekstrem vindermentalitet og viljen til hårdt arbejde, hvilket var hjørnestenen i Fergusons definition af en stærk vinderkultur.

Vi giver her et perspektiv på et værktøj, der kan hjælpe dig med at skabe din vinderkultur. 


Ud af aksen har vi medarbejderens kompetencer - dygtig eller knap så dygtig?                                           Opad har vi medarbejderens værdiefterlevelse. Bidrager han/hun til kulturen? Efterlever han/hun vores værdier og vision? Eller det modsatte?

Det afgørende i denne model er, at der eksisterer en nøje definering og forståelse af, hvad værdiskabende adfærd er. For Alex Ferguson, og alt hans personale, var værdiskabende adfærd hårdt arbejde og vinderinstinkt. Hvordan har I defineret det? Og er det kendt og anderkendt af alle i organisationen?

 

Hyre og fyre på baggrund af kulturefterlevelse eller kompetencer?

Ferguson hyrede og fyrede efter værdiefterlevelsen. Han ansatte ”små stjerner” og afskedigede ”spørgsmålstegn” – uanset om de var topscorere, anførere og stjernespillere. Hovedreglen for Ferguson var ikke; ”er han den bedste i verden? ”, men ”påvirker han kulturen, så vi alle kan være de bedste i verden sammen? ”. Målet var ikke at skabe verdens bedste fodboldhold, men verdens bedste fodboldklub. Derfor kunne kompetencer på banen ikke stå alene – man skulle også være en stjerne uden for banen. På den måde kunne han forme den ønskede kultur og værdiefterlevelse.

 

Hvad skal der ske med de store stjerner?

Hvad med jeres David Beckham eller Cristiano Ronaldo – de store stjerner - bliver de udfordret? Får de nok opmærksomhed eller er de i fare for at mister gnisten og intensiteten? Alex Ferguson blev nødt til at tænde sprinkleranlægget på banen for at få drevet de ”store stjerner” væk fra deres selvvalgte ekstra træningssessioner. De vidste, at de var rollemodeller og kulturbærere i en kultur bygget på vinderinstinkt og hårdt arbejde – og det forpligtede. Ferguson var dygtig til at sikre en kultur med konstant sult, og en evig jagt på udvikling og træning.

 

Jeg har 25 års erfaring – jeg behøver ikke at træne… 

En undskyldning vi ofte hører, for ikke at skulle udvikle sig. En af de mest klassiske er ”jeg har 25 års erfaring, jeg kan næppe lære noget”, men er der reelt tale om 25 års erfaring – eller 1 års erfaring man bare har brugt i 25 år? Det hører sig mere til sjældenhederne, at nogen udfordrer normen og siger ”jeg vil være David Beckham inden for kundeservice”, ”jeg vil være Cristiano Ronaldo inden for HR” eller ”jeg vil være Alex Ferguson inden for management”. Og hvorfor egentlig det? Er de opstillede mål, på kort og lang sigt, attraktive og ambitiøse nok til at animere til sult på fornyelse og udvikling? Husker vi at besøge medarbejdernes yndlings radiokanal ”WIIFM - what in it for me”, for at skabe motivation og lyst til udvikling?

Det sidste initiativ Alex Ferguson tog inden sin pensionering, var at integrere et ”state of the art” genoptræningscenter i forbindelse med træningsbanerne. På denne måde kunne de skadede spillere være tæt på deres holdkammerater, også selvom de var i genoptræning. Han følte, at det vil skabe et endnu tættere sammenhold og derved videreudvikle vinderkulturen i Manchester United. Han udviklede sig konstant – og han havde endda 26 års erfaring.

 

 

 


intenz Aarhus
Skæringvej 88
8520 Lystrup
Danmark
Tlf: 70 13 35 00
Email: intenz@intenz.com 

intenz København
Diplomvej 381
2800 Lyngby
Danmark
Tlf: 70 13 35 00
Email: intenz@intenz.com

Sitemap
Cookies

AarhusKøbenhavnStockholmMalmö