Til inspirationsoversigt
Kultur / Ledelse

Hvor der er vilje, er der vej

– Ved du, hvor meget dine tanker og følelser påvirker dine handlinger?

Pas på du IKKE falder ned! Vi må IKKE tabe denne ordre! De fleste mennesker er ikke klar over, hvor stærk hjernen er, og hvor umuligt det er at arbejde mod underbevidstheden. Den vinder hver gang – eller næsten da. Hvad er det med de der negationer? Hvad er en negation? Hvorfor hører hjernen ikke negationen?

Lad os tage et eksempel

Hvis vi planter en tanke i din hjerne med en negation, arbejder din hjerne på højtryk med at modbevise den. Hvis vi f.eks siger, at du under ingen omstændigheder må tænke på en lyserød elefant, så går din hjerne i gang med at tænke lyserød elefant. Vi har plantet tanken i dit hoved med en negation, og din hjerne tager provokationen op. Den tænker; du skal ikke bestemme, hvad jeg ikke må – og gør det stik modsatte.

Den tænker på lyserøde elefanter i en mængde, den aldrig har tænkt lyserøde elefanter før.

 Det svarer fuldstændig til, at du siger til dig selv: Nu må jeg ikke længere bekymre mig om mængden af opgaver på mit bord. Nu stiger dine bekymringer. Hjernen kan simpelthen ikke lade være. Og det ved kun få mennesker. Alt det du ikke må, oplever hjernen som træls. Alt det du skal som forfærdeligt. Og MÅ IKKE – og SKAL er det to mest brugte sætninger, når mennesker har en idé om at ændre på deres vaner eller adfærd: ”Jeg må ikke spise kage” eller ”jeg skal spise sundt og motionere”.

I begge tilfælde går hjernen – underbevidstheden – i gang med at modarbejde MÅ IKKE og SKAL.

Og den kamp er aldrig vundet på længere sigt. Når vi skal bruge viljestyrke for at styre hjernen i alt for lang tid, taber vi. Tænk et øjeblik over ordet viljestyrke. Du skal bruge styrke for at styre din vilje! Og viljen er oftest så stærk, at du ikke kan knække den.

Men hvordan skal vi så ændre adfærd og vaner?

I stedet for må ikke og skal, kan du bruge ordet VIL. Selvom det hele lyder ens for dig, oplever hjernen og underbevidstheden det helt anderledes. Så i stedet for at fokusere på, at du IKKE MÅ tænke på lyserøde elefanter, så erstat den tanke med, at du VIL tænke på blå. Min egen holdning er, at hvis du skal bruge viljestyrke for at ændre vaner og adfærd – specielt over længere tid – så skyldes det, at du ikke VIL det nok. Hvis det er noget, du virkelig vil, hvorfor skulle det så være nødvendigt, at bruge viljestyrke?

Tænk på noget andet

En anden måde at styre tankerne positivt er simpelthen at tænke på noget andet. Påvirker dine tanker dine følelser negativt, så skift dem ud. Du kan kun have en tanke ad gangen. Vælg en positiv grøn tanke. Hvis du har et problem, så erkend problemet og tænk i stedet over, hvad der kan få dig ud af problemet.


intenz Aarhus
Skæringvej 88
8520 Lystrup
Danmark
Tlf: 70 13 35 00
Email: intenz@intenz.com 

intenz København
Diplomvej 381
2800 Lyngby
Danmark
Tlf: 70 13 35 00
Email: intenz@intenz.com

Sitemap
Cookies

AarhusKøbenhavnStockholmMalmö